Jak „działa” konserwa?

Jak „działa” konserwa?

Autor: tv.fachowcy.pl

Dodano: 2013-12-20


Konserwę w sklepie każdy widział. Konserwa nie musi być koniecznie puszką, choć z przyzwyczajenia zawężamy ten termin właśnie do puszek.

Głównie z tej przyczyny, że nazwa „konserwa” zaczęła funkcjonować równolegle z opatentowaniem formy przechowywania żywności w szczelnie zamkniętych puszkach, na początku XIX wieku. Niemniej przechowywanie produktów spożywczych w szczelnych słojach znane było już dużo wcześniej, a przecież jest to również forma konserwy. Z kolei wiek XX dorzucił swoje trzy grosze w postaci tworzyw sztucznych. Zapakowana próżniowo w folię wędlina jest jak najbardziej konserwą.

Innymi słowy konserwą jest każda żywność, którą zamknięto w szczelnym opakowaniu, chroniącym przed dostępem bakterii. Puszki oraz słoje z żywnością poddaje się zazwyczaj pasteryzacji w celu zlikwidowania tych bakterii, które zostały zamknięte razem z żywnością. Ale technik konserwujących jest znacznie więcej, włącznie z tymi, które polegają na dodaniu do żywności chemicznych środków, takich jak np. benzoesan sodowy.

Po żywność konserwowaną powinniśmy sięgać raczej rzadko i głównie w sytuacjach, które uzasadniają taką konieczność (np. posiłki biwakowe). W normalnych warunkach warto pamiętać, że dużo zdrowsze są świeże produkty.

fachowcy.pl