Jak przygotować ryż na sushi?

Jak przygotować ryż na sushi?

Autor: tv.fachowcy.pl

Dodano: 2014-01-13


Sushi to tradycyjna japońska potrawa, bardzo popularna na całym świecie. Istnieje wiele rodzajów sushi, np. nigiri (kostka uformowana z ryżu, a na niej kawałek ryby), maki (ryż z dodatkami zawinięty w wodorostach) czy inari (smażone tofu wypełnione ryżem). Jedynym, ale też najważniejszym składnikiem, który łączy wszystkie rodzaje sushi, jest ryż.

Ugotowanie naprawdę dobrego ryżu na sushi wcale nie jest takie trudne. Jak to zrobić?

Będziemy potrzebować (proporcje na ok. 20 sztuk maki):

2 szklanki ryżu na sushi (dostępny w niektórych sklepach lub przez internet, ewentualnie można użyć zwykłego krótkoziarnistego, kleistego ryżu)

2,5 szklanki wody do gotowania

2-3 łyżki specjalnej przyprawy do ryżu na sushi (również do kupienia w niektórych sklepach i w internecie, można ją też zrobić w domu z 6 łyżek octu ryżowego, 2 łyżek cukru i szczypty soli; składniki podgrzewamy w rondelku nie dopuszczając do zagotowania, aż cukier się rozpuści)

 

Ryż myjemy bardzo dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Odcedzamy.

Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, aż cała woda odparuje, mieszając co jakiś czas, żeby ryż nie przywarł do garnka.

Po ugotowaniu pozostawiamy ryż na kolejne 15 min. w garnku, nie zdejmując przykrywki.

Następnie gorący ryż przekładamy na płaski półmisek, dodajemy przyprawę i mieszamy wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Zostawiamy do ostygnięcia.

Gdy ryż osiągnie temperaturę pokojową, jest już gotowy do użycia w naszej domowej produkcji sushi!

Tagi: jedzenie
fachowcy.pl