Jak zrobić lukier?

Jak zrobić lukier?

Autor: tv.fachowcy.pl

Dodano: 2013-12-12


Lukier, czyli po prostu polewa cukrowa, to nieodzowna część wielu słodkości, jak pączki, pierniczki czy torty.

Jak się okazuje, nie ma nic łatwiejszego i szybszego do przygotowania.

Do przyrządzenia lukru potrzebujemy:

- 15 łyżek cukru pudru

- 3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki gorącej wody (możemy dowolnie zmieniać proporcje soku z cytryny i wody - w zależności od tego, czy chcemy, aby nasz lukier był bardziej słodki, czy bardziej kwaskowaty. Zamiast soku z cytryny można też użyć soku z pomarańczy)

Wszystkie składniki po prostu mieszamy aż otrzymamy jednolitą masę i... lukier gotowy!

Lukier najlepiej wylać na lekko wystudzone wypieki, niezbyt gorące i nie za zimne, wtedy najłatwiej go rozprowadzić.

Możemy również pokusić się o zrobienie domowego, kolorowego lukru. W tym celu dodajemy odrobinę wybranego barwnika do miseczki, w której wcześniej wymieszaliśmy wszystkie składniki. Najlepiej użyć naturalnych barwników, jak sok z malin albo buraków (lukier różowy), kurkuma (kolor żółty), czy kakao (lukier brązowy).

 

To bardzo proste i o wiele zdrowsze niż kupowanie barwionych chemicznie polew do ciast. 

fachowcy.pl