Jak zrobić naleśniki?

Jak zrobić naleśniki?

Autor: tv.fachowcy.pl

Dodano: 2013-12-18


Naleśniki - uwielbiane przez wszystkich, a jakie proste w przygotowaniu!

Oto niezawodny przepis, z którego usmażymy ok. 10 naleśników. Potrzebujemy:

 

- 220 g mąki pszennej (lub gryczanej, która idealnie nadaje się do naleśników na słono)

- 320 ml mleka (część można zastąpić gazowaną wodą – naleśniki będą bardziej puszyste)

 -2 duże jajka (lub 3 mniejsze)

- 30 g roztopionego masła

- szczyptę soli

- do słodkich naleśników można dodać łyżeczkę ekstraktu z wanilii

- olej do smażenia

 

Najpierw w dużej misce lekko ubij jajka, dzięki czemu naleśniki będą lżejsze i delikatne. Do jajek dodaj mleko, masło, szczyptę soli i – ewentualnie - ekstrakt z wanilii. Następnie powoli dosypuj mąkę, ciągle mieszając, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Do mieszania możesz użyć miksera.

Gotowe ciasto koniecznie włóż na ok. 2 godziny do lodówki, żeby odpoczęło. Mąka napęcznieje, a naleśniki będą jeszcze smaczniejsze.

Przed smażeniem najlepiej wlać do ciasta 2-3 łyżki oleju i wszystko jeszcze raz wymieszać. Dzięki temu naleśnik nie będzie przywierał do patelni oraz unikniemy dodawania tłuszczu przed każdym kolejnym smażeniem, co na pewno wyjdzie nam na zdrowie.

Wylewaj porcje ciasta na patelnię (to, jak gruby będzie naleśnik, zależy od tego, ile ciasta wylejesz), smaż z każdej strony ok. 1-2 minuty, aż naleśnik się zarumieni.

 

Gotowe! Teraz możesz się zająć wymyślaniem nadzienia, choć najsmaczniejsze są po prostu z cukrem i cytryną albo z dżemem.

fachowcy.pl