Jak zrobić sushi?

Jak zrobić sushi?

Autor: tv.fachowcy.pl

Dodano: 2013-12-08


Rodzajów sushi jest mnóstwo, a to, co zrobimy z ryżem, zależy tylko od naszej fantazji. Zaprezentujemy jedną, bardzo prostą w przygotowaniu wersję - futomaki.

 

Potrzebujemy (na ok. 40 sztuk):

porcja ryżu na sushi

9 arkuszy nori (podpieczone wodorosty)

1 dojrzałe awokado pokrojone w cienkie paski

1 ogórek, również pokrojony w paski

ok. 250 g wędzonego łososia, w paskach

serek philadelphia

pasta wasabi

mata do zawijania sushi (wystarczy zwykła drewniana podkładka, którą da się zwinąć w rulonik).

Jeżeli nie mamy akurat tych składników, nie ma problemu. Użyjmy tego, co nam lodówka podpowie, na przykład marynowanej rzepy, tuńczyka, paluszków krabowych, majonezu...

 

Ryż dzielimy na 9 części. Na macie do zwijania sushi kładziemy arkusz nori, błyszczącą stroną do dołu. Nakładamy równomiernie ryż, zostawiając wolne 2 cm przy jednym z krótszych boków. Przy drugim boku rozsmarowujemy równolegle trochę wasabi i serek philadelphia. Następnie kładziemy kilka paseczków awokado, ogórka i łososia tak, aby zajmowały całą długość krótszego boku.

Na koniec zwijamy sushi, dociskając palcami nadzienie i zginając matę, tworząc rulonik. Miejsce, na którym nie położyliśmy ryżu, zwilżamy wodą i dokładnie zaklejamy całą rolkę sushi.

Teraz wystarczy zwilżonym nożem pociąć rulonik w poprzek na 4-5 części.

Sushi podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Tagi: jedzenie
fachowcy.pl